مهمترین عارضه عمل جراحی بینی عدم رضایت بیمار از ظاهر بینی است که در حدود ده الی پانزده درصد بیماران عمل بینی طبق آمار جهانی از نتیجه کار راضی نیستند و نیاز به جراحی ترمیمی یا روتوش پیدا می کنند. امروزه با گسترش اینترنت و شبکه های اجتماعی سطح توقع بیماران به شدت بالا رفته است و کار برای جراح بینی مشکل شده است. علل مختلفی در نارضایتی بیماران در اثر عمل بینی دخیل است، از قبیل عدم ارزیابی دقیق مشکلات قبل از عمل، برداشت زیاد و یا برداشت کم، قرار گیری ناصحیح بخیه ها در محل، مشکلات در استئوتومی های بیمار و پوست ضخیم و پوست نازک و علل دیگر. در صورت اینکه هر کدام از این علل مطرح باشد باید حسب مورد اقدام به جراحی و ترمیم مجدد کرد.
مشکلات تنفسی
در گذشته به علت برداشت زیاد غضروف ها و استخوان و کوچک شدن بیش از حد بینی و تجاوز به حدود مخاطات در حین جراحی زیبایی بینی، معمولاً بیماران بیشتری از مشکل تنفسی شاکی بودند. امروزه با توجه به محافظه کار شدن جراحی بینی و پیشرفت کار، کمتر این مشکلات وجود دارد. چسبندگی های داخل بینی به علت زخم های مخاطی منجر به چسبندگی و مشکلات تنفسی می شود. احترام به مخاطات و بافت بیمار ضروری است. در مجموع با دقت در بیماریهای مخاطی قبل عمل و عدم برداشت زیادی و زخمی نشدن مخاطات مشکل تنفسی به شدت کم می شود. نکته مهم این است که اگر بیماری، آلرژی داشته باشد قبل و بعد جراحی بینی، درمان طبی جهت جلوگیری از مشکل تنفسی ضروری است.
فرورفتگی پشت بینی
در هنگامی که استخوان یا غضروف پشت بینی زیاد برداشته شود شانس زینی شدن زیاد است. اگر در بیماری، زینی شدن پشت بینی رخ دهد معمولاً با جراحی بینی ترمیمی قابل حل است که از غضروفهای دنده یا گوش یا استخوان لگن جهت ترمیم مجدد استفاده می شود. ترمیم مجدد در این موارد کار سختی نیست و امکان انجام ان به دست با کفایت یک جراح بینی خوب وجود دارد.
برجستگی ناحیه سوپرا تیپ یا بینی پولی بیک
در بعضی موارد به علت عدم برجسته شدن کافی نوک بینی یا عدم برداشت کافی در ناحیه بالای نوک بینی و یا برداشت زیاد در بیمار دارای پوست ضخیم، برجستگی بالای نوک بینی یا همان بینی پولی بیک ایجاد می شود. (بینی نوک منقاری) درمان شامل تزریق آمپول تریامسینولون یا عمل مجدد بینی متغیر است و بسته به شرایط، جراح بینی تصمیم می گیرد.
فرورفتگی ناحیه نوک بینی و یا پینچ شدن
در بعضی موارد به علت برداشت زیاد در نوک بینی، فرورفتگی در نوک بینی یا پینچ شدن (overprojected) رخ می دهد. در بینی های دارای پوست ضخیم، برداشت زیاد غضروف اکثراً به علت فیبروز منجر به فرورفتگی می شود. در بینی های پوست نازک به علت اینکه هر کاری که در زیر پوست انجام دهیم به شدت معلوم است، شانس نمایان شدن فرورفتگی زیاد است.
کج شدن بینی
در بینی های شدیداً کج و یا پیچ خورده، اصلاح کجی کار بسیار سختی است و خیلی از مواقع حتی غیر ممکن است. ولی برخی اوقات چون استئتومی بیمار در حین عمل رینوپلاستی کار بسیار مشکلی است و یا خوب انجام نمی شود کجی رخ می دهد. انجام مجدد استئوتومی معمولاً مشکل را حل می کند.
مرگ و میر در اثر جراحی بینی و بیهوشی
در سال های اخیر تبلیغات زیادی در مورد مرگ و میر به علت جراحی بینی و یا بیهوشی در حین عمل بینی می شود ولی این موضوع اصلاً صحت ندارد. باید گفت از هر ده هزار بیمار که عمل می شود یک مورد شانس مرگ و میر دارد که بسیار کم است و از سوار شدن به هواپیما قطعاً ایمن تر است.
در مجموع عمل جراحی بینی عوارض زیادی ندارد و عوارض کمی هم که دارد توسط جراح بینی قابل حل است.
مطالب مرتبط:
مشکلات و شکایات شایع بعد از عمل جراحی بینی
جراحی بینی ترمیمی
بینی پولی بیک یا منقاری چیست و چگونه ترمیم می شود؟